top of page
Writer's pictureemdertilothuntadod

Helft leraren vindt werkdruk te hoog: ervaringen van docenten in het basis- en voortgezet onderwijs



Volgens De Monitor zijn onder meer administratieve werkzaamheden, het bijwerken van dossiers, en het afleggen van verantwoording debet aan de werkdruk. De PO-Raad herkent dit beeld en vindt het zorgelijk dat de sector zo wordt overvraagd. Ze vindt dat leraren juist zoveel mogelijk tijd moeten kunnen besteden aan hun leerlingen.


Volgens Dekker is het een 'hardnekkig probleem' dat leraren denken veel administratie te moeten doen en uitgebreide lesplannen moeten schrijven terwijl niemand dat van ze vraagt. 'Fantoomregels', noemt hij die niet-bestaande regels. De staatssecretaris vindt dat het ministerie van Onderwijs in het verleden onvoldoende duidelijk is geweest over wat wel en niet van leraren wordt verwacht. Toch is de oplossing niet eenvoudig, aldus Dekker. ,,Het is niet een kwestie van we zetten een knopje om in den haag en daarmee is het probleem opgelost. Wij kunnen een deel doen met wetten en regels, maar we hebben ook goede schoolleiders nodig en leraren die zeggen 'Ik pik het niet langer'.




helft leraren vindt werkdruk te hoog




De PO-Raad is blij dat Dekker de problemen erkent en de zorgen van de PO-Raad deelt. Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, legde uit dat ook schoolbesturen zich inzetten voor het verlagen van de werkdruk maar daar tegen de beperking van de bekostiging aanlopen. ,,Scholen worden te karig bekostigd om kinderen goed onderwijs te geven. Er wordt als allerlaatste bezuinigd op leraren, maar die moeten dus alles doen'', zei Den Besten. Per honderd leraren, zijn er gemiddeld drie ondersteuners terwijl dat er in het mbo veertien zijn.


Ook heeft de PO-Raad in de CAO voor het primair onderwijs afspraken gemaakt over werkdruk. Daarmee hebben de partijen samen ruimte gecreëerd voor leraren en schoolleiders, schoolteams, om in de school het werk goed in te richten en werkdruk te verminderen.


Ook in andere media was er de afgelopen week aandacht voor werkdruk in het onderwijs. Zo stuurden diverse leraren, ook uit het voortgezet onderwijs, ingezonden brieven om hun verhaal kracht bij te zetten.


Personeel De werkdruk in het onderwijs is heel hoog, Dit geldt voor zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs. Dit geldt voor iedereen: leraren, ondersteunend personeel en leidinggevenden. Ook in het voortgezet onderwijs is er sprake van hoge werkdruk door extra taken, zegt CNV Onderwijs. Ruim de helft van de docenten aan middelbare scholen vindt dat de school te veel activiteiten op zich neemt naast het lesgeven.


Zo'n 80 procent zegt te weinig tijd te krijgen voor de niet-lesgevende taken en 77 procent vind de hoeveelheid administratie en papierwerk te veel. Te hoge werkdruk is een veelgehoorde klacht van veel leraren, erkent een woordvoerder van het ministerie.


Enkele recente wetenschappelijke publicaties vindt u hier -Onderzoek van CNV Onderwijs naar werkdruk en taken ( juni 2013) -Burnout bij seniorleerkrachten bron: vub.ac.be -Welke rol spelen talenten in de relatie tussen werkdruk en ziekteverzuim bij leerkrachten bron: UT Twente -Werkdruk in het VO, hoe erg is het? Er is heel veel documentatie beschikbaar over wetenschappelijke studies die aantonen dat Mindfulness een positief effect heeft op leerkrachten en docenten.


Waarom deze training Resultaten van deze training zijn o.a. dat docenten en leerkrachten beter omgaan met de hoge werkdruk, prioriteiten kunnen stellen, op tijd actie ondernemen bij opkomende stressklachten. Het gevolg is dat de docent veel minder vaak ziek is, dus minder vaak verzuimt, meer werkplezier heeft en meer opgeladen en prettiger voor de klas staat. Bovenstaande resultaten zijn goede redenen voor onderwijsorganisaties, afdelingsleiders, schoolleiders, locatiedirecteuren, schoolbesturen, schoolraden om deze training als een goede investering in hun personeel te zien. Subsidie Er is een mogelijkheid tot subsidie in het Primair Onderwijs. De subsidieaanvraag bedraagt minstens 4.000,- en hoogstens 30.000,- per projectvoorstel. De eigen bijdrage van een bestuur is minstens 25 % van de totale projectkosten. Ook om langdurig verzuim tegen te gaan is er een mogelijkheid tot subsidie op individuele basis. De subsidieaanvraag verloopt in tranches. Kijkhier voor meer info.


Ruim de helft van de leerkrachten in het basisonderwijs (56 procent) vindt de eigen werkdruk niet acceptabel. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2012 (41 procent) en ten opzichte van alle werknemers in Nederland is het 41 procent hoger (15 procent). Dit blijkt uit een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek in samenwerking met het televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV).


Oorzaken en gevolgen84 procent van de leerkrachten heeft een relatief hoge werkdruk en de categorie leerkrachten met een hoog risico op uitval is gestegen van 35 procent in 2012 naar 54 procent in 2015. De belangrijkste oorzaken van de hoge werkdruk in het primair onderwijs zijn het aantal leerlingen in een klas dat extra aandacht vergt, bijvoorbeeld vanwege gedragsproblemen, (50 procent), de vele administratieve werkzaamheden die niet met de prestaties van leerlingen zelf te maken hebben (38 procent) en de grote klassen/groepen (25 procent).


Zowel docenten als studenten verlangen terug naar campusonderwijs, maar er is ook een deel van de studenten dat blended-onderwijs (deels campus, deels online) als beste optie ziet. Ruim de helft (56 procent) van de studenten vindt online onderwijs niet leuk. Studenten worstelen met motivatieproblemen: 52 procent laat weten niet gemotiveerd te zijn om online onderwijs te volgen. Ook missen studenten persoonlijke interactie en gemeenschapsgevoel.


Zowel vanuit de praktijk als vanuit onderzoek blijkt duidelijk dat de werkdruk in het onderwijs enorm hoog is: leerlingen vragen meer op maat werk, ouders verlangen meer, de inspectienormen zijn hoog, de klassen groter en met meer gedragsproblematiek.


De inspectie heeft in alle sectoren van het onderwijs een onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van corona. Op deze pagina leest u over de gevolgen van de coronacrisis voor leraren en schoolleiders in het voortgezet onderwijs (vo). Het onderzoek vond plaats in de periode april tot en met juni 2021. Onderaan deze pagina vindt u ook het technisch rapport met de data, onderzoeksopzet en verantwoording.


Zowel bij leraren, schoolleiders als besturen waren er grote zorgen over de werkdruk, die als hoog is ervaren. Besturen maakten zich het meeste zorgen over de werkdruk. Het aandeel dat zich hierover (zeer) grote zorgen maakte was 89%. Hetzelfde geldt voor ongeveer driekwart van de leraren en schoolleiders. Besturen signaleerden een toename van stressverschijnselen en afname van het welbevinden onder hun personeel. Bijna de helft van de besturen maakte zich over een aanzienlijke groep docenten (5 tot 25%) zorgen over het welbevinden. Ruim 15% van de besturen maakte zich zelfs zorgen over meer dan de helft van de leraren.


Besturen zagen over het algemeen dat de uitval van leraren beperkt is. Ook constateerden zij dat de werkdruk en stressverschijnselen maar in beperkte mate tot afname in het functioneren of tot ontevredenheid leidden. Sommige besturen vertelden zelfs aan dat zij een lagere uitval onder het personeel waarnemen dan normaal.


Verder vindt 27 procent dat er meer geïnvesteerd moet worden in de ouderenzorg en vindt nog eens 15 procent dat de premie van de zorgverzekeringen omlaag moet.Lees ook: NH Reportage: "Zondag vond ik vreselijk, omdat ik de dag erna weer aan het werk moest"Pensioen terug naar 65, werkdruk leraren omlaagDe panelleden hebben een duidelijke visie op de vijf heetste hangijzers waarvan de Noord-Hollanders hebben aangegeven dat ze die het belangrijkst vinden: zorg, onderwijs, pensioen, wonen en sociale zekerheid. Zo vindt 26 procent dat de werkdruk van leraren omlaag moet en bijna de helft vindt dat de pensioenleeftijd weer naar 65 moet. De ondervraagden vinden verder dat er meer geld naar mensen moeten die onder de armoedegrens leven (35%), en ook dat er meer sociale huurwoningen moeten worden gebouwd (41%)


Verder vindt 27 procent dat er meer geïnvesteerd moet worden in de ouderenzorg en vindt nog eens 15 procent dat de premie van de zorgverzekeringen omlaag moet.Lees ook: NH Reportage: \"Zondag vond ik vreselijk, omdat ik de dag erna weer aan het werk moest\"Pensioen terug naar 65, werkdruk leraren omlaagDe panelleden hebben een duidelijke visie op de vijf heetste hangijzers waarvan de Noord-Hollanders hebben aangegeven dat ze die het belangrijkst vinden: zorg, onderwijs, pensioen, wonen en sociale zekerheid. Zo vindt 26 procent dat de werkdruk van leraren omlaag moet en bijna de helft vindt dat de pensioenleeftijd weer naar 65 moet. De ondervraagden vinden verder dat er meer geld naar mensen moeten die onder de armoedegrens leven (35%), en ook dat er meer sociale huurwoningen moeten worden gebouwd (41%) 2ff7e9595c


0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page